Przepis na tosty francuskie warto znać. To danie to idealny sposób na poprawienie humoru. Węglowodany i cukier - na chandrę - jak znalazł! Te triki sprawią, że tosty będą wyjątkowe. Do dzieła!
Przepis na tosty francuskie. Składniki:
- chałka, najlepiej sprawdzi się ta wczorajsza
- 3 jajka
- 100 ml tłustego mleka
- łyżeczka cukru brązowego
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Przepis na tosty francuskie. Wykonanie:
- Chałkę pokrój w kromki o grubości ok. 1,5 cm
- Mleko podgrzej do ok. 40 stopni, czyli tak, żebyś mógł wsadzić w nie palca i nie parzyło
- Rozpuść w nim dokładnie cukier brązowy i wanilinowy
- Jajka roztrzep widelcem i dodaj do nich mleko, cynamon, wymieszaj dokładnie
- Kromki chałki namocz z obu stron w mleku i jajku, pozostaw na minutę, aby nieco nasiąknęły
- W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego
- Smaż z obu stron pod przykryciem, aż nabiorą złocistego koloru
Zobacz także: Tosty francuskie na kilka sposobów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl