Wielkim plusem przygotowywania szarlotki jest fakt, że składniki do jej upieczenia możemy znaleźć w każdym osiedlowym sklepie. Nie warto także zamartwiać się na zapas tym, że popełnimy błąd i w rezultacie wyjdzie nam zakalec. Wystarczy, że będziemy pilnie przestrzegać zaleceń z przepisu.
Czytaj także: Przepis na pyszny, domowy chleb. Bez mąki i drożdży
Przepis na tradycyjną szarlotkę – potrzebne składniki
· 3-4 jajka
· 1,5 łyżki proszku do pieczenia
· 6 łyżek cukru waniliowego
· 4 szklanki cukru białego
· 2 łyżeczki cynamonu
· kostka masła
· 3 szklanki mąki tortowej
· pół szklanki rodzynek
· cukier puder do posypania gotowego ciasta
· 2,5 kg jabłek – najlepsze gatunki to szara albo złota reneta, papierówka lub antonówka
Przepis na tradycyjną szarlotkę – sposób przygotowania
· Do miski wsyp 3,5 szklanki cukru białego i proszek do pieczenia, dodaj masło i jajka.
· Ugniataj zawartość miski, aż uzyskasz gładką konsystencję ciasta, a wszystkie składniki się połączą.
· Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
· Czekając, aż ciasto się schłodzi, zacznij przygotowywać nadzienie. Umyj, obierz i zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj resztę białego cukru, cynamon oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie lekko podsmaż na patelni.
· Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części i rozwałkuj każdą z nich. Następnie przełóż je do formy do pieczenia, jednak wcześniej dokładnie wysmaruj wnętrze masłem, aby uniknąć ewentualnego przywierania.
· Jedną częścią ciasta wyłóż formę do pieczenia. Do środka nałóż przygotowane wcześniej nadzienie i przykryj je drugą częścią.
· Ciasto należy piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przed podaniem posyp szarlotkę cukrem pudrem. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jak i ciepło – w drugiej wersji najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych!
Czytaj także: Superprosty przepis. Ciasteczka owsiane bez pieczenia