Tzatziki to sos wywodzący się z Grecji, jednak szybko stał się popularny na całym świecie. Uświetni nawet najzwyklejsze danie. Świetnie smakuje zarówno z grillowanym mięsem, jak i z frytkami czy plackami ziemniaczanymi. Niektórzy entuzjaści tego sosu kładą go nawet na kanapkę. To must have wakacyjnych obiadów.
Przepis na tzatziki. Potrzebne składniki:
- 200g jogurtu greckiego
- 3 mniejsze ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy oliwy
- 150g sera feta
- sól, pieprz (ilość wedle uznania)
- łyżeczka świeżego soku z cytryny
Przepis na tzatziki. Sposób wykonania:
- Ogórka zetrzyj na dużych oczkach tarki, odłóż go do miseczki i odlej wodę, która się zebrała
- Do ogórka dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt grecki
- Ser feta rozkrusz widelcem, dodaj go do reszty składników
- Dodaj teraz 2 łyżki oliwy i świeży sok z cytryny
- Całość dokładnie wymieszaj
- Dodaj sól i pieprz według własnego uznania
Gotowy sos warto odstawić na minimum godzinę do lodówki. Nie tylko przejdzie wtedy wszystkimi smakami, ale przede wszystkim schłodzi się. Smak sosu można doprawić również ziołami. Świetnie sprawdzi się świeża mięta, koperek czy oregano.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl