Bez boczku, mięsa czy podsmażanej kiełbasy można przyrządzić idealny bigos o tradycyjnym smaku. Ilość zamienników dostępnych na rynku sprawia, że dania zwykle bogate w mięsne składniki przygotujemy po wegańsku bez szwanku. Bigos według tego przepisu zadowoli nawet największych mięsożerców, a chrupiące tofu w niczym nie ustąpi porządnie wysmażonym skwarkom.
Czytaj także: Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!
Wegański bigos. Potrzebne składniki
- 1 kg kiszonej kapusty (nie "kwaszonej", musi być tradycyjnie ukiszona)
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 3-4 kiełbaski wegańskie typu węgierskiego
- duży słoik przecieru pomidorowego
- szklanka passaty pomidorowej
- 2-3 wędzone śliwki
- 2-3 suszone grzyby
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przyprawy (ostra papryka, wędzona papryka, opcjonalnie kminek, 2-3 goździki)
- szklanka bulionu warzywnego
- marchewka, mały kawałek selera, pietruszka, cebula
- sól i pieprz dla smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Czytaj także: Piernik babci Kasi bez miodu. Do tego błyskawiczny!
Wegański bigos. Sposób przygotowania
- Przygotuj wysoki garnek z grubym dnem. Rozgrzej olej na dnie.
- Warzywa pokrój - marchewkę i pietruszkę w plastry, cebulę w pióra, a seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Podsmaż je na oleju, dodaj paprykę.
- Wlej bulion, dodaj kapustę z grzybami i śliwkami. Dorzuć przyprawy i gotuj, często mieszając, aż kapusta stanie się miękka.
- Dodaj przecier pomidorowy i passatę. Zagotuj - pod koniec bez przykrycia, aby bigos odparował.
- Tofu pokrój w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Obsmaż na patelni. Następnie dodaj do garnka z bigosem.
I gotowe. Smacznego! Potrawa zdecydowanie najlepiej smakuje następnego dnia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.