Wegańskie i wegetariańskie zamienniki są coraz popularniejsze w sklepach. Cieszą się z tego osoby, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko. Coraz więcej osób bowiem wprowadza tzw. dietę fleksitariańską, która polega na ograniczaniu spożycia mięsa. Buszują po sklepach w poszukiwaniu roślinnych zamienników i testują. Często łapią się na tym, że coś co jest "nie-mięsem" smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak jest też w tym przypadku. Zapewniamy, że ten wegański smalec sprawi, że będziecie chcieli sięgnąć po więcej. Idealnie sprawdzi się na długie wieczory przed telewizorem w towarzystwie rodziny czy przyjaciół.
Przepis na wegański smalec z fasoli - składniki:
- 800 g białej fasoli z puszki (waga razem z zalewą),
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 nieduże i lekko kwaskowate jabłko,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżka oliwy,
- do smaku: sól i pieprz
Przepis na wegański smalec z fasoli - sposób przyrządzenia:
- Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebule siekamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na bardzo małym ogniu. Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Powinna być miękka i mieć złotawy kolor.
- Jabłko ścieramy na małych oczkach. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy przez sito, przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz i blendujemy na gładko. Dodajemy cebulę, majeranek, paprykę i starte jabłko. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby się przegryzło
i gotowe! Najlepiej dać mu przynajmniej 4 godziny w lodówce na połączenie smaków. A później już tylko chwytać za nóż! Smalec będzie idealnie smakował na kromkach chleba z chrupiącą skórką a na wspólne posiedzenia przed telewizorem najlepiej sprawdzą się krakersy lub wafle ryżowe. Możecie też zaserwować ogórki konserwowe a sam smalec posypać pestkami dyni.