Sycące burgery z ciecierzycy z pewnością zaspokoją potrzeby największych nawet mięsożerców. Pamiętaj, by kotlety z cieciorki dobrze doprawić. Eksperymentuj również z dodatkami i sosami do burgera.
Przepis na burgery z ciecierzycy. Potrzebne składniki:
- 1 puszka cieciorki (ok 260 gr)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryki
- pół cebuli
- kilka listów świeże bazylii
- po pół łyżeczki papryki wędzonej, kuminu, curry
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- do sosu potrzebujesz: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz i zioła prowansalskie
- dodatki do burgera według uznania np. papryka świeża, sałata lodowa, ogórek konserwowy
Przepis burgery z ciecierzycy. Sposób przygotowania:
- Cieciorkę opłucz i wrzuć do miski, dodaj jajko i zblenduj
- Paprykę, cebulę i czosnek pokrój drobno. Obierz marchew i zetrzyj na dużych oczkach. Wszystko smaż na patelni kilka minut z odrobiną oleju
- Warzywa dokładnie wymieszaj ze zmieloną cieciorką, dodaj przyprawy, posiekaną bazylię oraz mąkę. Z uzyskanej masy formuj burgery
- Burgery grilluj lub smaż na patelni kilka minut z dwóch stron, do zarumienienia
- Przygotuj sos
- Burgery serwuj z bułką (może być zwykła bułka pełnoziarnista), sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl