Inną zaletą frittaty jest szybki czas przygotowania. To sycące danie możesz zrobić w zaledwie 25 minut. Możesz ją także zjeść na różne sposoby - na zimno i na gorąco. Dzisiaj przedstawiamy wam wersję frittaty ze szpinakiem, pomidorami i serem.
Czytaj także: Co jeść na śniadanie, by schudnąć jak najszybciej?
Przepis na włoską frittatę. Potrzebne składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, starty
- duża garść szpinaku
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 pomidor
- 125 g sera (np. mozzarelli w kulce)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Przepis na włoską frittatę. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj patelnię, którą można włożyć do piekarnika
- Pomidory pokrój na plasterki
- W misce roztrzep jajka z mlekiem i dopraw solą
- Rozgrzej masło na patelni
- Dodaj starty czosnek i po chwili liście szpinaku
- Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty
- Wlej masę jajeczną na patelnię
- Dodaj kawałki sera i plasterki pomidora
- Smaż przez około 2 minuty
- Po tym czasie włóż patelnie do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia)
I gotowe. Frittata zrobiona. Możesz posypać ją świeżym szczypiorkiem do smaku lub pietruszką.
Zobacz także: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl