Zupa "weselna" wcale nie musi być przygotowywana na wesele! To danie świetnie się sprawdzi jako jesienny, sycący obiad, który robi się praktycznie sam. Poza tym ta zupa to prawdziwa bomba witamin i cennych składników odżywczych.
Przepis na włoską zupę "weselną". Potrzebne składniki:
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- włoszczyzna
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu drobiowego
- 250 g szpinaku baby
- 1 puszka fasoli cannellini, opłukanej i odcedzonej
- 450 g mięsa mielonego z kurczaka
- jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 3 łyżeczki oregano
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
Przepis na włoską zupę "weselną". Sposób wykonania:
- Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, parmezanem, łyżeczką oregano, solą i pieprzem
- Uformuj małe kuleczki i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, odłóż na później
- Włoszczyznę, cebulę i 2 ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę
- Do garnka z grubym dnem wrzuć warzywa, dodaj oliwę i podsmaż na średnim ogniu ok. 7 minut
- Do garnka dodaj bulion, fasolkę i 2 łyżeczki oregano
- Doprowadź do wrzenia, dodaj pulpety i gotuj jeszcze 15 minut
- Na koniec dodaj liście szpinaku i posiekaną świeżą pietruszkę
Czytaj także: Kurczak po kijowsku. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Zobacz także: Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl