Zrobienie genialnego likieru cytrynowego jest banalnie proste. Chociaż Limoncello to alkohol z gatunku tych ciężkich, najlepsze jest bowiem robione na spirytusie. Do jego wykonania potrzebujesz niewielu składników, ale sporej ilości czasu. Gra jest jednak warta świeczki, bo gościom opadną szczęki z wrażenia!
Włoski likier cytrynowy. Składniki:
- litr spirytusu
- 10 dorodnych cytryn
- 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej
- 850 g cukru
Włoski likier cytrynowy. Wykonanie:
- Cytryny dokładnie umyć i osuszyć.
- Obrać ze skórki
- Wszystkie żółte skórki włożyć do czystego, szklanego słoja, zalać 1 litrem spirytusu, szczelnie zamknąć i odstawić na 24 godz w ciemne miejsce, np do zamkniętej szafki
- Po upływie ustalonego czasu, na stole ustawić duży garnek, a na nim umieścić gęste sito
- Przelać zawartość słoja przez sito
- Zostawić skórki na 10 min do obcieknięcia na sitku i wyrzucić
- Do spirytusu dolać 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej o temp. pokojowej
- Dodać 850 g cukru
- Wszystko mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru
- Zlać do wymytych szklanych butelek, szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na ok. 1,5 miesiąca
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl