Sezon grillowy w pełni, a tobie skończyły się już pomysły na pyszne przekąski? Oto przepis na wegetariańskie żeberka. Wystarczy kilka boczniaków pokroić, zamarynować i grillować z dodatkiem sera. Boczniaki z grilla idealnie smakują z dodatkiem ostrego sosu.
Przepis na wegańskie żeberka. Składniki:
- pół puszki pomidorów lub passaty pomidorowej
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu
- szczypta cukru, soli i pieprzu
- łyżka sosu sojowego
- 200 g boczniaków
- 1/3 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ulubiony żółty ser
Czytaj także: Młoda kapusta z kiełbasą wg Justyny Żyły
Przepis na wegańskie żeberka. Wykonanie:
- przygotuj marynatę: na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę z czosnekiem
- dodaj pomidory lub passatę pomidorową, ketchup i przyprawy
- na koniec dodaj sos sojowy i podsmażaj jeszcze chwilę aż powstanie gęsta marynata
- umyte boczniaki pokrój na kawałki, zalej marynatą i odstaw na godzinę
- boczniaki w marynacie grilluj z dwóch stron
- pod koniec grillowania połóż plasterki sera na wierzch
- boczniaki z grilla serwuj z sosem chilli
Zobacz także: Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl