Hiszpanie bez wątpienia są mistrzami ziemniaczanych omletów i zapiekanek. To danie jest dowodem na to, że żeby było smacznie, nie musi być wcale drogo i trudno. Te ziemniaki są naprawdę pyszne!
Przepis na ziemniaki po hiszpańsku. Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- mała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Czytaj także: Przepis na domowe orzeszki w panierce
Przepis na ziemniaki po hiszpańsku. Wykonanie:
- Ziemniaki pokrój w plasterki
- Jajko roztrzep w miseczce z solą i pieprzem
- W drugiej miseczce mąkę wymieszaj z solą i pieprzem
- Ziemniaki obtocz w mące, później w jajku
- Usmaż ziemniaki na rozgrzanej oliwie
- Na tym samym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek
- Po 3 minutach dodaj skrobię kukurydzianą i przyprawy, wino i zamieszaj do postania gęstego sosu
- Wlej bulion i do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone wcześniej ziemniaki
- Duś całość na średnim ogniu przez ok. 25 min do momentu, aż z patelni nie wyparuje woda
Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl