Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na ziemniaki z ogniska z masłem czosnkowym. Rewelacyjne połączenie

9

Pieczone ziemniaki to najprostszy i jednocześnie najpopularniejszy dodatek do mięs podczas wieczornego grillowania. Jak jednak przyrządzić je, aby wyszły idealne? Postępuj według tego prostego przepisu. Sekretem jest masło czosnkowe.

Przepis na ziemniaki z ogniska z masłem czosnkowym. Rewelacyjne połączenie
Ziemniaki z ogniska. (Wikimedia Commons, Silar)

Ziemniaki z ogniska to nie to samo, co "ziemniaki z grilla". Różnica polega na tym, że ziemniaki z grilla przygotowujemy, kładąc pokrojone bulwy bezpośrednio na ruszcie. Natomiast ziemniaki z ogniska, jak sama nazwa wskazuje, kładziemy prosto do ogniska, pomiędzy żarzący się węgiel lub kawałki drewna. Wielu amatorów potrawy wskazuje, że tak przygotowane ziemniaki smakują o wiele lepiej.

Przepis na ziemniaki z ogniska. Potrzebne składniki

  • Jedna kostka masło
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól
  • Ziemniaki (zdecydowanie najlepiej młode)
Zobacz także: Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Przepis na ziemniaki z ogniska. Sposób przygotowania

  • Na początek rozpal ognisko. Poczekaj, aż spora część węgla lub drewna spali się niemal na popiół. Spód ogniska powinien też wyraźnie się żarzyć.
  • W międzyczasie wyjmij z lodówki kostkę masła.
  • Teraz umyj ziemniaki pod bieżącą wodą. Jeśli są mocno ubrudzone ziemią, delikatnie wyczyść je gąbką lub szczoteczką.
  • Nie obieraj ziemniaków ze skórki! Ziemniaki z ogniska najlepiej smakują upieczone w mundurkach. Owiń więc całe ziemniaki folią aluminiową, a następnie włóż je do ogniska.
  • Odczekaj teraz około 40-50 minut.
  • Teraz gdy ziemniaki się pieką, wróć do masła. Kostka, która wcześniej leżała poza lodówką powinna być już miękka.
  • Włóż masło do miski.
  • Obierz ząbki czosnku i zmiksuj je w blenderze. Możesz też po prostu pokroić je bardzo drobno. Zanim je pokroisz, rozgnieć je nożem, aby wypuściły soki.
  • Dodaj czosnek do masła i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę soli.
  • Włóż wszystko do lodówki, aby czosnek "przeszedł" masło. Co najmniej na około 30 minut.
  • Jeśli od czasu włożenia ziemniaków do ogniska minęło 50 minut - wyjmij je.
  • Przekrój bulwy na pół i sprawdź, czy są ugotowane w środku.
  • Wierzch ziemniaków może być nieco przypalony - nie jedz go. Zjedz łyżką sam środek ziemniaka, wyskrobując ugotowane części.
  • Zanim jednak zabierzesz się do jedzenia, do środka ziemniaka dodaj łyżkę wcześniej przygotowanego masła czosnkowego. Niebo w gębie!

Ziemniaki możesz także udekorować dodatkowo majerankiem lub tymiankiem.

Autor: HNM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić