Ziemniaki z ogniska to nie to samo, co "ziemniaki z grilla". Różnica polega na tym, że ziemniaki z grilla przygotowujemy, kładąc pokrojone bulwy bezpośrednio na ruszcie. Natomiast ziemniaki z ogniska, jak sama nazwa wskazuje, kładziemy prosto do ogniska, pomiędzy żarzący się węgiel lub kawałki drewna. Wielu amatorów potrawy wskazuje, że tak przygotowane ziemniaki smakują o wiele lepiej.
Przeczytaj także: Przepis na szybki obiad. Będziecie zaskoczeni
Przepis na ziemniaki z ogniska. Potrzebne składniki
- Jedna kostka masło
- 6 ząbków czosnku
- Sól
- Ziemniaki (zdecydowanie najlepiej młode)
Przepis na ziemniaki z ogniska. Sposób przygotowania
- Na początek rozpal ognisko. Poczekaj, aż spora część węgla lub drewna spali się niemal na popiół. Spód ogniska powinien też wyraźnie się żarzyć.
- W międzyczasie wyjmij z lodówki kostkę masła.
- Teraz umyj ziemniaki pod bieżącą wodą. Jeśli są mocno ubrudzone ziemią, delikatnie wyczyść je gąbką lub szczoteczką.
- Nie obieraj ziemniaków ze skórki! Ziemniaki z ogniska najlepiej smakują upieczone w mundurkach. Owiń więc całe ziemniaki folią aluminiową, a następnie włóż je do ogniska.
- Odczekaj teraz około 40-50 minut.
- Teraz gdy ziemniaki się pieką, wróć do masła. Kostka, która wcześniej leżała poza lodówką powinna być już miękka.
- Włóż masło do miski.
- Obierz ząbki czosnku i zmiksuj je w blenderze. Możesz też po prostu pokroić je bardzo drobno. Zanim je pokroisz, rozgnieć je nożem, aby wypuściły soki.
- Dodaj czosnek do masła i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę soli.
- Włóż wszystko do lodówki, aby czosnek "przeszedł" masło. Co najmniej na około 30 minut.
- Jeśli od czasu włożenia ziemniaków do ogniska minęło 50 minut - wyjmij je.
- Przekrój bulwy na pół i sprawdź, czy są ugotowane w środku.
- Wierzch ziemniaków może być nieco przypalony - nie jedz go. Zjedz łyżką sam środek ziemniaka, wyskrobując ugotowane części.
- Zanim jednak zabierzesz się do jedzenia, do środka ziemniaka dodaj łyżkę wcześniej przygotowanego masła czosnkowego. Niebo w gębie!
Ziemniaki możesz także udekorować dodatkowo majerankiem lub tymiankiem.
Przeczytaj także: Śniadanie na słodko. Znasz przepis na chleb czekoladowy?