Ważny składnik zupy jabłkowej stanowi sok z cytryny. Ten owoc jest cennym składnikiem witaminy C, której potrzebujemy szczególnie w okresie jesiennym, gdy w powietrzu nieustannie krążą zarazki.
Przeczytaj także: Przepis na zupę z gruszek. Smakuje przepysznie o każdej porze roku
Przepis na zupę jabłkową – potrzebne składniki
- cztery średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta brązowego cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Przeczytaj także: Pycha! Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
Przepis na zupę jabłkową – sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie pokrój jabłka, pamiętając o starannym usunięciu szypułek oraz gniazd nasiennych.
- Umieść przygotowane wcześniej jabłka w garnku, zalewając je wodą tylko tak, aby zakryły kawałki owoców.
- Jabłka gotuj, aż staną się zupełnie miękkie. Następnie zblenduj zawartość garnka, dodaj jogurt naturalny i ponownie zblenduj, dodając wcześniej sok z cytryny, cukier oraz przyprawy.
Przeczytaj także: Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta
Gdyby zupa zdążyła wystygnąć, podgrzej ją przed podaniem na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Jeśli masz ochotę, możesz udekorować wierzch potrawy plasterkami świeżego jabłka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.