Smak zupy jabłkowej możemy określić jako połączenie słodyczy i ostrości. Powód? Chociaż główne składniki potrawy stanowią jabłka, koniecznie należy dodać do niej egzotyczne przyprawy – imbir i curry. Kolejnym "zagranicznym" produktem, bez którego się nie obędziemy, jest mleko kokosowe.
Przeczytaj także: Przepis na zupę kwiatową. Twoi goście będą pod ogromnym wrażeniem
Przepis na zupę jabłkową – potrzebne składniki:
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/5 masła
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- kostka warzywna
- pół litra wody mineralnej
- łyżeczka curry
- dwie łyżeczki imbiru w proszku
- dwa duże jabłka
- ząbek czosnku
- jeden średniej wielkości por
- opcjonalnie: płatki migdałowe
- opcjonalnie: szczypiorek
Przeczytaj także: Lekka i szybka zupa z młodej kapusty. Przepis doskonały na lato
Przepis na zupę jabłkową – sposób przygotowania:
- Umyj, obierz, a następnie pokrój jabłka w kosteczkę. Pamiętaj, aby starannie usunąć gniazdo nasienne.
- Od pora odetnij białą końcówkę, umyj ją, obierz oraz posiekaj. Rozgrzej patelnię oraz – na maśle – zacznij smażyć przygotowane wcześniej warzywo do momentu, gdy się zeszkli.
- Obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku.
- Wlej całą wodę mineralną do garnka, a następnie rozpuść w niej kostkę warzywną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Kiedy bulion warzywny będzie już gotowy, dodaj do niego czosnek, jabłka oraz ząbek czosnku.
- Gotuj bulion z warzywami przez około 10 minut. Dodaj wszystkie sypkie składniki, śmietanę oraz mleko kokosowe. Pamiętaj, żeby przez cały czas mieszać zwartość garnka.
- Odczekaj kolejne 5 minut, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj jego zawartość przy użyciu blendera.
Przeczytaj także: Chłodnik w 5 minut. Tylko 340 kcal
Zupa jabłkowa jest gotowa. Jeśli masz ochotę, możesz dorzucić do niej kilka płatków migdałowych lub odrobinę szczypiorku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.