Kto nie lubi dobrej ogórkowej? Z tym przepisem zupa wyjdzie tak samo dobra jak ta, którą pamiętamy z dzieciństwa. Wystarczy zastosować jeden prosty trik - starte ogórki kiszone przed dodaniem do bulionu należy przesmażyć na maśle. Dzięki temu zupa wyjdzie kremowa i uzależniająco pyszna.
Przepis na zupę ogórkową inaczej. Potrzebne składniki
- 7-8 ogórków kiszonych
- 1,5 l bulionu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki masła
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz
Przepis na zupę ogórkową inaczej. Sposób przygotowania
- Marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
- W garnku roztop 2 łyżki masła i wrzuć cebulę z marchewką. Podsmaż, aż warzywa zmiękną.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko zagotuj.
- Do bulionu dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Na patelni podgrzej dwie łyżki masła i dodaj ogórki. Smaż przez ok. 5 minut.
- Gdy ziemniaki zmiękną, do garnka dodaj ogórki i zalewę po ogórkach.
- Gotuj przez ok. 10 minut, dodaj śmietankę i dopraw zupę do smaku.
Zupa ogórkowa najlepiej będzie smakować, gdy odstawi się ją na chwilę, by smaki się "przegryzły". Po przelaniu do talerzy zupę posyp posiekanym drobno koperkiem. Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl