Zupa porowa jest nie tylko sycąca, lecz także bardzo zdrowa. Ponieważ do jej przygotowania potrzeba wielu warzyw, stanowi dla naszego organizmu prawdziwą bombę witaminową.
Przeczytaj także: Zachowaj smak lata, czyli przepis na grecką zupę cytrynową
Przepis na zupę porową – potrzebne składniki
- 3 duże pory lub 4-5 mniejszych
- średniej wielkości marchewka
- 4-5 małych ziemniaków lub 2-3 duże
- korzeń pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki śmietany (tradycyjnej lub wegańskiej)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przeczytaj także: Hit TikToka. Pyszna zupa, która robi się sama. Przepis dla leniwych
Przepis na zupę porową – sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie pokrój warzywa na mniejsze części. Możesz zostawić kilka kawałków pora, którymi ozdobisz gotową zupę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie smaż na niej tak przygotowane warzywa.
- Wymieszaj odrobinę gorącej oliwy z patelni ze śmietaną, a następnie ostrożnie dodawaj ją do warzyw, cały czas mieszając.
- Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj zawartość patelni do bulionu warzywnego. Całość zmiksuj, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
- Dodaj do zupy przyprawy, a następnie jeszcze raz zmiksuj.
Przeczytaj także: Przepis na najprostszą polską zupę - zalewajkę
Jeśli po zmiksowaniu zupa okaże się zbyt rzadka, dodaj do niej jeszcze odrobinę śmietany. Przed podaniem możesz dorzucić kilka świeżych krążków pora.