Zupa serowa to potrawa bardzo sycąca, a zarazem łatwa do zrobienia. Do jej przygotowania możemy wykorzystać zarówno ser topiony, pleśniowy czy tradycyjny. Jeśli mamy na to ochotę, warto też sięgnąć po kilka różnych rodzajów. Wystrzegajmy się jednak twarogu, przy użyciu którego potrawa nie uzyska odpowiedniej konsystencji.
Przeczytaj także: Łatwy przepis na chleb bananowy. Na przygotowanie wystarczy 15 minut
Zupa serowa – potrzebne składniki
- cztery średniej wielkości kawałki wybranego sera (około 200-300 gramów)
- bulion warzywny w kostce, ze słoika lub samodzielnie przygotowany
- duża cebula cukrowa lub szalotka
- świeży szczypiorek
- przyprawa z tymiankiem
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy z oliwek lub masło klarowane
- dwa średnie ząbki czosnku
Przeczytaj także: Łatwy przepis na pizzę. Jeden zaskakujący składnik, który sprawi, że ciasto będzie idealne
Zupa serowa – sposób przygotowania
- Obierz, pokrój i podsmaż czosnek na oliwie z oliwek lub maśle. Następnie powtórz wszystkie kroki z cebulą, a uzyskane składniki smaż tak długo, aż dojdzie do zeszklenia.
- Zagotuj bulion warzywny, a następnie dodaj do niego usmażone cebulę i czosnek.
- Dodaj do zupy kawałki pokrojonych serów, całość mieszaj, dopóki nie uzyskasz jednolitej masy.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj szczyptę soli i przyprawy.
Przed podaniem zupy dodaj do niej świeży szczypiorek. Jej serowy smak zostanie doskonale podkreślony także przez grzanki. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.