Kiedyś zupa gruszkowa cieszyła się popularnością m.in. w woj. łódzkim. Mimo że z powodzeniem możemy wykorzystać do jej przygotowania każdy gatunek tego owocu, jesienią aż szkoda nie wypróbować przepisu z dodatkiem tych sezonowych.
Przeczytaj także: Pycha! Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
Przepis na zupę z gruszek – potrzebne składniki
- kilogram gruszek dowolnego gatunku
- pół litra wody
- szczypta białego cukru
- szczypta cynamonu w proszku
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta szafranu
- 1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
Przeczytaj także: Przepis na zupę porową. Sprawdzi się na co dzień i od święta
Przepis na zupę z gruszek – sposób przygotowania
- Starannie umyj, obierz i pokrój gruszki, pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych oraz szypułek.
- Umieść owoce w garnuszku i zalej wodą. Gotuj je, aż staną się miękkie.
- Zmiksuj zawartość garnuszka.
- Dodaj wszystkie przyprawy z cukrem i śmietaną i miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przeczytaj także: Zachowaj smak lata, czyli przepis na grecką zupę cytrynową
Zupę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeśli masz ochotę, umieść na wierzchu plasterek karmelizowanej gruszki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.