Bubble tea to sposób przyrządzenia herbaty popularny szczególnie w Azji. Napój ten coraz większą popularnością cieszy się również i u nas. Charakteryzuje się słodkimi kuleczkami, które są na samym dole herbaty. Są wykonane z tapioki a przygotowanie ich w domu nie jest takie trudne!
Przepis na bubble tea. Potrzebne składniki:
- herbata (najlepiej czarna liściasta)
- ok. 3 i 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki kulek tapioki
- 100 ml mleka
- pół szklanki cukru
- ulubiony syrop owocowy
- 2 łyżeczki miodu
Czytaj także: Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu
Przepis na bubble tea. Sposób wykonania:
- W rondelku zagotuj dwie szklanki wody, wrzuć powoli tapiokę i mieszaj do momentu, aż kuleczki nie zaczną wypływać na wierzch
- Gotuj przez ok. 12 minut, zdejmij rondelek z gazu i odstaw na 15 minut
- Zagotuj pół szklanki wody, dodaj pół szklanki cukru, syrop owocowy i odstaw do wystudzenia
- Kuleczki z tapioki odcedź z wody i wrzuć do cukrowego syropu, odstaw na 15 minut (możesz przygotować je nawet dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc)
- Zaparz ulubioną herbatę, zrób nieco mocniejszą i zalej ją mniejszą ilością wody niż zazwyczaj, poczekaj, aż ostygnie
- Na dno wysokiej szklanki wsyp kuleczki, ilość dobierz według uznania
- Kuleczki zalej przestudzoną herbatą, dodaj mleko i miód
Zobacz także: Herbata z imbirem – właściwości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl