Kto powiedział, że przygotowanie pączków musi zajmować kilka godzin? Oto przepis na banalne w przygotowaniu pączki, które wykonasz w kilka minut. Do przygotowania potrzebujesz zaledwie 4 składników. Tajemniczym składnikiem jest mleko skondensowane, które nada pysznego słodkiego smaku delikatnym pączusiom.
Przepis na pączki na skondensowanym mleku. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przepis na pączki na skondensowanym mleku. Sposób wykonania:
- Jaja roztrzep z dodatkiem soli. Podczas ubijania wlewaj mleko skondensowane cienkim strumieniem
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Najpierw mieszaj wszystko razem łyżką a potem dłońmi wyrabiaj ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy przestanie kleić się do rąk
- Z ciasta wyrabiaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki odłóż na stolnicy, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 20 minut
- W garnku lub na głębszej patelni rozgrzej olej i smaż pączki powoli na małym ogniu, na złoty kolor
- Przed podaniem możesz oprószyć pudrem
Zobacz także: Jak wykorzystać czerstwe pączki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl