Ciasto "Żołądkowiec" zawdzięcza swoją nazwę temu, jak wygląda w środku po przekrojeniu. Przypomina bowiem właśnie ten ludzki narząd. Nic jednak nie ma wspólnego z problemami gastrycznymi. No, chyba, że zje się całą blaszkę, co jest możliwe, zważając na jego walory smakowe. Palce lizać!
Ciasto "Żołądkowiec". Składniki:
- 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maku
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder lub roztopiona czekolada
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto "Żołądkowiec". Wykonanie:
- Ucieramy żółtka z cukrem.
- Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dokładnie mieszamy Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
- Mieszamy łyżką.
- Ciasto dzielimy na trzy części.
- Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.
- Do drugiej części dodajemy też kakao i mieszamy.
- Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.
- Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy "rowek" (należy przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao.
- Znowu robimy rowek i wlewamy ciasto białe.
- Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.
- Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Ci, którzy wolą więcej słodkości, cukier puder, mogą zastąpić roztopioną czekoladą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl