Pierogi leniwe to tradycyjne polskie danie przyrządzane z twarogu, jaj oraz mąki. W niektórych przepisach dodaje się także ugotowane ziemniaki i odrobinę masła. Fani słodyczy mogą także dosypać odrobinę cukru.
Pierogi leniwe. Przepis dla każdego
Takie kluski podaje się na różne sposoby. Niektórzy uwielbiają podsmażone z cukrem i cynamonem. Można także dodać słodką śmietanę, cukier puder, ulubione owoce, czekoladę lub konfiturę. Przygotowanie dania jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi.
Pierogi leniwe. Potrzebne składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 250 g twarogu półtłustego
- 4-5 łyżek mąki pszennej
Czytaj także: Jak zrobić koktajl bez blendera? Przepis na letni napój
Pierogi leniwe. Sposób przygotowania
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
- Twaróg dobrze rozgnieć widelcem i przełóż go do miski z masłem oraz żółtkami.
- Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę pszenną i zagnieć ciasto (jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde).
- Z ciasta uformuj wałek i delikatnie go spłaszcz.
- Gotowe kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj do wypłynięcia klusek na wierzch.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czytaj także: Wystarczą trzy składniki. Przepis na chlebek lodowy
Gotowe, smacznego! Jeżeli ci się spodobało, koniecznie wypróbuj przepisy na tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.