Słynna "awanturka" była obowiązkową pozycją w barach, na odświętnych kolacjach czy prywatkach w czasach PRL. Całe pokolenia zajadające się tym przysmakiem nie mogły się przecież mylić. Ta pasta na chleb z dodatkiem makreli i twarożku jest przepyszna, a w dodatku banalnie prosta w przygotowaniu. Jej przyrządzenie zajmie ci maksymalnie 5 minut.
Czytaj także: Hit PRL. Ciasto salami
Przepis na "awanturkę". Potrzebne składniki
- 1 wędzona makrela
- 250 dag sera białego półtłustego
- 1 łyżka śmietany 18 proc. albo jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- Pęczek szczypiorku
- Pieprz i sól do smaku
Czytaj także: Precle za 33 grosze. Tylko 3 składniki
Przepis na "awanturkę". Sposób przygotowania
- Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i rozdrobnij mięso widelcem.
- Rybę połącz w misce z twarogiem, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, śmietanę i musztardę.
- Szczypiorek posiekaj i dodaj do pasty.
- Wszystko wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czytaj także: Obiad za 3,50 zł, czyli ziemniaki "na wypasie"
Przepis ten można dowolnie modyfikować, np. dodać do pasty pokrojone w kostkę kiszone ogórki, czy zamiast szczypiorku dodać natkę pietruszki lub koperek. Niektórzy lubią wersję pomidorową, do której zamiast musztardy dodają ketchup. Osoby na diecie mogą śmietanę i majonez zastąpić samym jogurtem naturalnym. Bez względu na wybrane dodatki jedna kwestia pozostaje stała - "awanturka" zawsze najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!