Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza

Wielkimi krokami zbliża się jedno z najważniejszych katolickich świąt w roku, a mianowicie: Wielkanoc. Nic dziwnego, że Polacy zaczynają się już rozglądać za pomysłami na potrawy. Jednym z nich podzielił się Robert Makłowicz. Pokazał, jak zrobić idealnego mazurka.

Robert Makłowicz dzieli się z fanami przepisem na mazurek z masą kakaową, idealne ciasto na Wielkanoc Robert Makłowicz dzieli się z fanami przepisem na mazurek z masą kakaową, idealne ciasto na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © YouTube | Robert Makłowicz

Mimo że mazurek kakaowy to pozornie trudne w przygotowaniu ciasto, jego wykonanie w rzeczywistości nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jak udowodnił Robert Makłowicz, wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się smakiem czekoladowej masy i kruchością ciasta.

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – potrzebne składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 gramów mąki tortowej pszennej
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru

Składniki na masę kakaową:

  • laska wanilii
  • 200 gramów ciemnego kakao w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 100 gramów masła


  • garść migdałów

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – sposób przygotowania

  • Aby przygotować kruche ciasto, wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy lub w misce, a następnie ręcznie wyrobić.
  • Gdy wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę, należy uformować ciasto w kształt kuli, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
  • Schłodzone ciasto umieścić w formie, a następnie wyłożyć nim całą zawartość tak, żeby nie zostawić żadnych otworów. Z jednego z fragmentów zrobić wałek, który otoczy brzeg naczynia, aby zapobiec wydostaniu się zawartości w trakcie pieczenia.
  • Wyłożyć ciasto papierem spożywczym tak, aby zapobiec jego uniesieniu. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza tyle, aby się zarumieniło na złoto-brązowy odcień.
  • W międzyczasie rozciąć laskę wanilii, aby wydobyć wewnętrzny aromat. Zetrzeć mleko z cukrem i gotować na wolnym ogniu, a kiedy się rozpuści, dodać kakao. Całość mieszkać, aż wszystkie składniki się połączą i zmiksować z 200 g masła. Przyprawić szczyptą soli.

Gdy masa kakaowa ostygnie, należy wyłożyć nią już podpieczony spód mazurka. Wierzch można ozdobić migdałami.

Zobacz też: Robert Makłowicz nowym królem memów. Wskazał swój ulubiony żart

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem