Czasem zdarzy się gorszy dzień albo po prostu zagapienie i sos wychodzi za słony. Wówczas mogą wkraść się nerwy, którym towarzyszą myśli, że jak najszybciej trzeba zabrać się za przygotowywanie nowego sosu.
Wcale nie jest to jedyne wyjście z takiej opresji. Wystarczy wdrożyć prostą sztuczkę, dzięki której można uratować przesolony sos.
Czytaj także: Sypią się gratulacje. Gessler w ciąży
Kulinarna sztuczka. Tak uratujesz przesolony sos!
Nie załamuj się, jeśli sos jest zbyt słony. Bardzo szybko możesz się uporać z tym problemem.
Wystarczy, że użyjesz torebki zwykłego ryżu. Wrzuć ją do garnka z gotującym się sosem.
Ryż znakomicie wchłonie nadmiar soli. Tym samym sos będzie uratowany. Nie stracisz pieniędzy i czasu na przygotowywanie nowego dodatku do potraw.