Rarytasem czasów PRL był blok czekoladowy - prosty deser z margaryny, kakao i mleka w proszku. Do środka zazwyczaj dodawało się pokruszone herbatniki, które nadawały charakterystyczny wygląd i smak. W niektórych domach do bloku czekoladowego dodawało się także orzechy lub bakalie.
Blok czekoladowy. Potrzebne składniki:
- 200 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 ml wody
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
- ok. 200 g pokruszonych herbatników
Blok czekoladowy. Sposób przygotowania:
- do garnka przełóż masło, kakao, cukier i wodę. Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając.
- masę przelej do miski i poczekaj aż przestygnie
- do lekko przestudzonej masy dodawaj mleko w proszku cały czas miksując
- do masy dodaj herbatniki i dokładnie wymieszaj
- masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Czytaj także: Superprosty przepis. Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Gotowe, smacznego! Blok odstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny, by masa stwardniała i dobrze się kroiła.
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl