Z rozwiązaniem przychodzi Natalia Maszkowska. Uczestniczka 7 edycji MasterChefa prowadzi na TikToku konto, które właściwie w całości jest poświęcone przepisom kulinarnym - zarówno na potrawy słone, jak i słodkie. Wśród nich znalazła się receptura na uwielbiany przez Polaków słodycz z wedlowskiej fabryki. I mamy dobrą wiadomość: jego przygotowanie zajmie wam zaledwie pół godziny!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ptasie mleczko uczestniczki MasterChefa - składniki:
- 300 ml wody,
- 2 galaretki,
- 400ml śmietanki 36%,
- 3 mleczne lub deserowe czekolady
Czytaj także: Szarlotka Katarzyny Dowbor. Sekretem jest ciasto
Przepis na ptasie mleczko uczestniczki MasterChefa - sposób przyrządzenia:
- Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Następnie wsyp do niej galaretki i dokładnie, a zarazem energicznie wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- W czasie stygnięcia przygotuj naczynie żaroodporne. Wystarczy, że jego dno wysmarujesz niewielką ilością masła.
- Po tym czasie, gdy galaretka stanie się lekko stężała dolej śmietanki. Składniki zmiksuj na średnich obrotach miksera na gładką masę. Pianka może szybko stężeć, dlatego rób to w miarę szybko.
- Od razu po zmiksowaniu przelej masę do naczynia żaroodpornego i odstaw na około 10 minut w chłodniejsze miejsce.
- Czekoladę umieść w miseczce i roztop ją w kąpieli wodnej. Całkowicie stężałą piankę pokrój w większą kostkę i wyjmij z naczynia. Każdy kawałek zanurz w chłodnej czekoladowej polewie
Czytaj także: Tłusty Czwartek inaczej. Pączki wiedeńskie to hit!
i gotowe! Pokryte czekoladą galaretki przełóż na tackę i wstaw do lodówki, aby czekolada mogła zastygnąć.
Czytaj także: Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś