Pudding chlebowy to tak naprawdę tradycyjny angielski deser. Można go przygotowywać w różnych formach i z rozmaitymi dodatkami. My proponujemy najprostszy i szybki przepis na to pyszne danie. Pudding pozwoli wykorzystać niezjedzone resztki pieczywa i nie marnować jedzenia.
Pudding chlebowy - potrzebne składniki
- 3 szklanki chleba pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- cukier/ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/4 do 1/2 łyżeczki cynamonu
- gałka muszkatołowa
- pół szklanki rodzynek (opcjonalnie)
Czytaj także: Dutch baby. Holenderski pieczony naleśnik
Pudding chlebowy - sposób przygotowania
- rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie
- pokrojony lub porwany na kawałki chleb namoczyć w mleku, najlepiej zostawić na kilka godzin, aby zmiękł
- jajka rozbełtaj, dodaj cukier i przyprawy
- chleb przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalej masą jajeczną i dodaj rodzynki
- piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 30-40 minut
Przed włożeniem do piekarnika pudding można posypać dodatkowo brązowym cukrem. Deser świetnie smakuje z dodatkiem lodów lub konfitur. Smacznego!
Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl