Przepis na naleśniki jest bardzo prosty, wystarczy zmiksować ze sobą kilka produktów i usmażyć placki na patelni. Warto jednak dodać do nich jeden "magiczny" składnik, z którym nasze naleśniki będą wyjątkowo miękkie i puszyste. Cała tajemnica tkwi w... śmietance kremówce! Jej dodatek sprawi, że już nigdy nie będziecie przygotowywać naleśników inaczej.
Czytaj także: Walentynki tuż-tuż. Przepis na szwedzkie ciasto miłości
Przepis na puszyste naleśniki. Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Przepis na puszyste naleśniki. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj cukier i sól, wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Dodaj jajka i mleko, wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
- Gdy składniki się połączą, dodaj wodę gazowaną, a na końcu śmietankę.
- Wymieszaj wszystko na gładką masę. Odstaw na około pół godziny.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
- Naleśniki smaż, aż zrobią się rumiane, około 40-60 sekund z każdej strony.
Puszyste naleśniki gotowe. Podawaj je z ulubionym nadzieniem, np. konfiturą, dżemem lub twarożkiem. Smacznego!