Ten przepis na jednoskładnikowy szybki i puszysty jak chmurka omlet stał się hitem sieci. Na YouTube na kanale Cuisine Marocaine nagranie pokazujące przygotowanie omletu obejrzało już prawie 4 miliony widzów. Japoński omlet to świetna propozycja na delikatne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Puszysty omlet możesz podawać na słodko lub na słono.
Przepis na japoński omlet. Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- szczypta soli
- odrobina cukru
- odrobina masła lub oleju do smażenia
Przepis na japoński omlet. Sposób wykonania:
- Przygotuj dwie miski. Żółtka oddziel od białek
- Szczyptę soli dodaj zarówno do białek jak i do żółtek
- Widelcem rozbij żółtka
- Następnie mikserem ubij białka na sztywną pianę, dodaj około 2 łyżeczek cukru i dalej mieszaj
- Odrobinę cukru dodaj także do żółtek i rozbij widelcem
- Patelnię posmaruj dokładnie masłem
- Na patelnie wylej rozbite żółtka i chwilę podsmażaj
- Kiedy żółtka już się zetną, rozprowadź sztywną pianę z białek na całej patelni i smaż pod przykryciem ok. 5 minut
- Omlet możesz smażyć z obydwu stron, ale nie musisz
- Kiedy będzie gotowy przełóż na talerz
- Możesz podawać z dżemem na słodko lub z innymi dodatkami
Zobacz także: Avec un seul ingrédient..‼️ Recette Omelette Japonaise / œufs Soufflés🥚
Zobacz także: Oszustwo na wiejskich jajach. Eksperci tłumaczą, na co zwracać uwagę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl