Zupa z dyni według Magdy Gessler to świetny pomysł na rozgrzewający obiad. To istna bomba witaminowa! Warto skorzystać z dostępności tego sezonowego warzywa!
Zupa z dyni wg. Magdy Gessler. Składniki:
- 1,5 kg miąższu dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki do dekoracji
- 4 łyżki łuskanych pestek dyni
- sól morska
- pieprz biały
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa z dyni wg. Magdy Gessler. Wykonanie:
- Dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać ją mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż stanie się miękka.
- Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować. Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę.
- Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, udekorowaną natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl