Zupa grochowa kojarzy się przede wszystkim z wojskiem, ale może być także doskonałym obiadem. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Grochówka najlepiej smakuje na wędzonych kościach, ale może być przyrządzona także na wywarze z golonki czy klasycznym rosole.
Grochówka. Potrzebne składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por
- pół selera
- 5 ziemniaków
- 300 g kości wędzonych (lub boczek wędzony)
- 2 szklanki grochu łuskanego
- kiełbasa zwyczajna
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- szczypta majeranku, pieprzu mielonego, papryki słodkiej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
- do dużego garnka wlej wodę do 3/4
- dodaj do środka ziele angielskie, liść laurowy, kości wędzone, obrany i posiekany czosnek
- całą włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do garnka
- cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na drobny kolor
- dodaj cebulę do zupy
- ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą
- gdy warzywa będą całkiem miękkie, wyciągnij je na talerz
- groch wsyp do sitka i wypłucz, a następnie dodaj do zupy
- gdy groch zmięknie, do zupy dodaj kiełbasę i ziemniaki
- gdy ziemniaki będą miękkie można dodać wyłowione wcześniej warzywa (pokrojone w kostkę)
- zupę dopraw do smaku pieprzem, majerankiem oraz papryką
- podawaj z chlebem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: