Pyszne i rozpływające się w ustach truskawki. Brzmi jak smak lata? Jak najbardziej! Truskawki maja wiele wartości odżywczych, dlatego w sezonie warto jeść ich jak najwięcej. Oto przepis na niezawodną tartę z dużą ilością truskawek. Nikt jej się nie oprze! Idealnie smakuje również z gałką ulubionych lodów.
Przepis na tartę z truskawkami. Składniki:
- pół kg truskawek
- 100 g zimnego masła
- 120 g cukru lub zdrowszego zamiennika
- 160 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na tartę z truskawkami. Wykonanie:
- zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj 50 g cukru, mąkę, proszek do pieczenia i rozetrzyj wszystko ręką
- dodaj jajko i zagnieć ciasto
- ciasto wstaw na ok.1-2 godz. do lodówki
- truskawki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki
- do truskawek dodaj resztę cukru, budyń w proszku i wymieszaj
- formę na tartę wyłóż ciastem (pozostaw 1/4 ciasta na wierzch)
- na ciasto wyłóż truskawki
- na wierzch wyłóż pozostałe ciasto odrywając je po kawałku
- tartę z truskawkami wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C z opcją góra-dół i piecz ok. 40-45 minut
Czytaj także: Najlepsza kiełbasa z grilla. Kilka magicznych trików
Zobacz także: Niezawodny przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Przygotujesz je w 5 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl