Kluski z jagodami goszczą na polskich stołach od lat i nic nie wskazuje na to, by ich popularność miała się zmniejszyć, choć na chwilę. I nic dziwnego, nie ma pyszniejszych dań niż te od babci. Smacznego!
Przepyszne, puchate, okrągłe pampuchy z jagodami nie mają sobie równych szczególnie latem. Wszystko dlatego, że są lekkostawne, bogate w witaminy i można szybko je zrobić. Szczególnie upodobały je sobie dzieci. Te jedzą, aż im się uszy trzęsą!
Jest tylko jedna, drobna wada - znikają z talerzy z prędkością światła. I niestety - uprzedzając pytania - nikt i nic nie jest w stanie temu zaradzić. Ale jak tu nie ulec pokusie wspaniałych, soczystych klusek z jagodami, które sprawiają, że nasze kubki smakowe szaleją i wracają wspomnieniami do tego beztroskiego czasu, spędzanego na babcinym podwórku?
Przepis na kluski z jagodami. Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana – ile zabierze
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- jagody
- cukier
- cynamon
- masło
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Przepis na kluski z jagodami. Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
- Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić.
- Przecisnąć ser biały, ciasto zagnieść.
- Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
- Rękoma urywać kawałek ciasta.
- Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego kilka jagód, zlepić w kulkę.
- Zagotować wodę w garnku, posolić.
- Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok. 5-7 min.
- Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.