Najpopularniejsze są w kuchni góralskiej - chociażby słynna kwaśnica na żeberkach. Z kolei poniższy przepis pomoże je przygotować tak, aby były delikatne i aromatyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Są czasochłonne - ich przyrządzenie zajmuje ok. 1,5h. Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie trzeba być doświadczonym kucharzem, aby je przyrządzić - z poniższego przepisu wyjdą pyszne każdemu - także kulinarnemu laikowi!
Czytaj także: Sycący kapuśniak. Smak jak za dawnych lat
Delikatne i aromatyczne żeberka - składniki:
- kilogram żeberek wieprzowych,
- dwie duże cebula,
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- dwie łyżki mąki pszennej,
- łyżka soli morskiej,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- olej,
- opcjonalnie: pieprz cayenne
Delikatne i aromatyczne żeberka - sposób przyrządzenia:
- Umyj żeberka, osusz je najlepiej ręcznikiem papierowym.
- Dodaj do nich soli, pieprzu i słodkiej papryki. Jeśli wolisz dania no ostro - dosyp odrobinę pieprzu cayenne. Po obsypaniu mięsa przyprawami należy wstawić je do lodówki na kwadrans.
- Rozgrzej olej na patelni i obsmaż żeberka z każdej strony. Najlepiej smażyć je na bardzo dużym ogniu.
- Przełóż przesmażone żeberka do większej i głębszej patelni. Dodaj do niej tyle wody, aby przykryć nią żeberka. Zagotuj całość.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć ją do żeberek. Przemieszaj całość, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez godzinę.
- Dodaj do potrawy mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotuj całość
i gotowe! Żeberka najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu - polane ich własnym sosem. Jako dodatki na talerzu idealnie sprawdzą się ciepła kapustka i ziemniaki.