Polski kebab różni się od tego tradycyjnego serwowanego w Turcji. Tam jest to grillowana baranina z warzywami, którą podaje się na talerzu w towarzystwie lekkiego sosu i soku z cytryny. Tymczasem w Polsce przyjął on formę klasycznego, a co za tym idzie - tuczącego fast foodu.
Kebab jak z tureckiej restauracji we własnym domu
Jeśli jesteście fanami kebabów, ale staracie się dbać o dietę, lub zrzucenie paru kilogramów jest Waszym noworocznym postanowieniem - mamy rozwiązanie. Jest kilka sposobów na przygotowanie tego dania w zdrowy i dietetyczny sposób.
Po pierwsze - należy postawić na dobrej jakości mięso. W poniższym przepisie wykorzystujemy mięso z kurczaka. Dlaczego nie prawdziwą baraninę - spytacie. Otóż baranina w Polsce jest bardzo droga i w rzeczywistości nawet punkty, które serwują Wam kebab, nie robią go z baraniny, a najczęściej z... wołowiny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto też zadbać o pełnoziarnistą bułkę zamiast białego pieczywa. W trakcie przygotowania poszczególne składniki nie będą smażone, tylko pieczone lub grillowane.
Domowy dietetyczny kebab - składniki:
- 2 podłużne pełnoziarniste bułki,
- 250 g filetów z kurczaka,
- 500g ziemniaków,
- najlepiej odmiana do pieczenia,
- 1/3 główki sałaty lodowej,
- 1 ogórek,
- 1 duży pomidor,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- przyprawa kebab/gyros,
- olej, sól
Sos czosnkowy:
- 250ml jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz.
Czytaj także: Szybka zupa w 15 minut. Tylko 35 kcal w porcji
Domowy dietetyczny kebab - sposób przyrządzenia:
- Kurczaka kroimy na drobne kawałki, obsypujemy przyprawą kebab lub gyros, solimy, polewamy kilkoma kroplami oleju. To samo robimy z ziemniakami.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na jedną tackę do grillowania wykładamy kurczaka, na drugą ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- W tym czasie sałatę dzielimy na liście, a je same rozdrabniamy na kilka kawałków. Ogórek kroimy w plastry, pomidor w ćwiartki, cebulę w pióra, paprykę w paski. Cebulę oraz paprykę wykładamy na tackę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia.
- Zabieramy się za sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do jogurtu greckiego dodajemy czosnek, posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Następnie solimy i pieprzymy do smaku i ponownie mieszamy.
- Bułki kroimy w poprzek i rozkładamy. Wyjmujemy z piekarnika mięso i warzyw
- Każdą bułkę smarujemy odrobiną sosu. Kładziemy sałatę lodową, ogórki i pomidory, podpieczoną cebulę i paprykę, a następnie wykładamy kurczaka. Bułkę składamy i polewamy sosem. Obok niej na talerzu wykładamy upieczone ziemniaczki
i gotowe! Kebab przyrządzony w ten sposób jest smaczny, a jednocześnie znacznie mniej kaloryczny od swojego "ulicznego" odpowiednika!
Czytaj także: Pyzy Roberta Makłowicza. Sekretem jest masło