Zarówno makaron, jak i serek topiony, to produkty, które bez problemu dostaniemy w większości sklepów spożywczych. Nie należy jednak sugerować się nazwą tej potrawy i przyrządzać przysmaku składającego się wyłącznie z dwóch składników. Wręcz przeciwnie – wyjaśniamy, co dodać, żeby w pełni wydobyć walory smakowe.
Przeczytaj także: Łatwy przepis na domowy makaron. Potrzebujesz tylko 4 składników
Przepis na makaron z serkiem topionym. Potrzebne składniki
- makaron o dowolnym kształcie – ilość na jedną porcję obiadową
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- pół szklanki śmietany 18 proc.
- jeden serek topiony śmietankowy
- 1/3 szklanki startego sera żółtego
Przepis na makaron z serkiem topionym. Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem z opakowania.
- Kiedy makaron będzie gotowy, odsącz go z wody przy użyciu durszlaku.
- Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej olej. Umieść na nim makaron – upewnij się, że już nie cieknie z niego woda. Zacznij od małego płomienia.
- Do makaronu dodaj serek topiony, stopniowo zwiększaj ogień, aby dokładnie się rozpuścił. Mieszaj zawartość patelni, dodając sól i pieprz.
- Do serka topionego dolej śmietanę. Zanim jednak wylejesz zawartość kubeczka czy kartonika na patelnię, dodaj do niej odrobię gorącego serka stopionego z olejem, a następnie zamieszaj. W ten sposób unikniesz ścięcia się produktu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszaj zawartość patelni, aż wszystkie składniki się połączą. Przed podaniem posiłku posyp jego wierzch startym serem.
Przeczytaj także: Prosty przepis na domowy makaron. Potrzebujesz tylko 2 składników
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.