Do przygotowania szybkiego musu czekoladowego o konsystencji delikatnej pianki potrzebujesz czekolady, cukru i aquafaby. Co to takiego? Aquafaba to płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa pozostała po ciecierzycy konserwowej. Nie wylewaj jej - zrób z niej pyszny deser, który z pewnością bardzo pokochasz. To nic trudnego. Wegański mus udaje się każdemu!
Czytaj także: To ciasto drożdżowe zawsze wychodzi! Dwie tajemne rady
Przepis na mus czekoladowy. Lista składników
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis na mus czekoladowy. Sposób przygotowania
- Czekoladę posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Wodę z ciecierzycy wlej do wysokiego naczynia i przy pomocy miksera ubijaj przez kilka minut, aż powstanie sztywna piana.
- Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i dalej miksuj.
- Na koniec do ubitej na sztywno piany dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
- Mus przelej do pucharków deserowych lub słoiczków, udekoruj kawałkami czekolady i wstaw na godzinę do lodówki.
I gotowe. Smacznego!
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl