Dodaj do racuchów. Tak robiły nasze babcie. Smak jak z dawnych lat

Kojące i słodkie racuchy to danie kojarzące się z błogimi czasami dzieciństwa. Rzadko jednak udaje nam się idealnie odtworzyć ich smak tak, jak robiły to nasze babcie. Powodem jest brak ważnego składnika stosowanego w starych recepturach. Kiedyś każda szanująca się kucharka dodawała do racuchów "diabelską wodę".

Racuchy na diabelskiej wodzie. Przepis naszych prababekRacuchy na diabelskiej wodzie. Przepis naszych prababek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O co chodzi z diabelską wodą? Nic nie wpływa lepiej na sprężyste i puchate ciasto niż odrobina wódeczki. A najlepiej ze wszystkich spulchniaczy świata z drożdżami najlepiej sprawdzi się czysty spirytus. Mały kieliszek tego mocnego alkoholu dodany do racuchów przeniesie nas wprost do babcinej kuchni sprzed lat.

Racuchy na diabelskiej wodzie. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu (40 ml)
  • olej roślinny do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na smaczną przekąskę. Kokosowe racuchy z jabłkami

Racuchy na diabelskiej wodzie. Sposób przygotowania:

  • przygotuj drożdże według receptury podanej na opakowaniu. Wcześniej podgrzej w tym celu mleko w rondelku, pamiętaj także, aby używane do racuchów składniki miały temperaturę pokojową
  • Do miski lub makutry przez sito przesiewaj stopniowo mąkę, dodaj do niej jajko i resztę mleka. Zagniataj ręcznie dolewając partiami rozczyn drożdży.
  • Gdy ciasto będzie odpowiednio wyrobione i gładkie, dodaj do niego alkohol. Następnie zagniataj napowietrzając je i jednocześnie rozprowadzając spirytus po całej masie.
  • Tak przygotowane ciasto w makutrze przykryj czystą, lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
  • Po tym czasie, gdy ciasto zwiększy przynajmniej dwukrotnie swoją objętość, rozgrzej olej na dużej patelni i łyżką nabieraj ciasto.
  • Usmażone już racuchy odkładaj na ręcznik papierowy przed podaniem, tak by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Wzruszający gest policjanta. "W oku 78-latka zakręciła się łza"
Wzruszający gest policjanta. "W oku 78-latka zakręciła się łza"
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Pokazali nagranie z Krakowa. "Trzy razy próbował uciekać"
Pokazali nagranie z Krakowa. "Trzy razy próbował uciekać"
Zobaczył tęczową aureolę w Tatrach. Od razu chwycił za telefon
Zobaczył tęczową aureolę w Tatrach. Od razu chwycił za telefon
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"