Rauchy wigilijne są postne, ale wciąż pyszne i słodkie. To miękkie drożdżowe ciasto można przyrządzić z dowolnym aromatem, nadając mu tym samym wyjątkowy smak. Jeśli jesteś fanem racuchów z jabłkami, możesz minimalnie zmodyfikować przepis i dodać do racuszków plastry jabłka.
Racuchy wigilijne. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli (1/4 łyżeczki)
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- olej roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie: aromat waniliowy, cytrynowy lub migdałowy i 2 jabłka do usmażenia na nadzienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
- do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą
- ciepłą wodę wlej do kubka, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
- zrób wgłębienie w mące, wsyp cukier, wlej oliwę lub olej, a następnie dodaj stopniowo wodę z drożdżami
- mieszać składniki drewnianą łyżką. Można w tym momencie dodać ulubiony
- ciasto wyrób drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę
- jeśli chcesz przyrządzić racuchy z jabłkami, w tym momencie możesz jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry. Można także oprószyć je cukrem pudrem i cynamonem
- stolnicę oprósz cienką warstwą mąki
- naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na stolnicy zachowując odstępy
- w środek ciasta wkładaj plastry jabłek
- pozostaw do podrośnięcia na około 15 minut
- po tym czasie można już zacząć smażyć racuchy
- na głębokiej patelni wlej olej na wysokość około 3 - 4 cm
- wkładaj do niego porcje ciasta, smaż po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor
- po usmażeniu racuchy odkładaj na papierowe ręczniki
- posypać cukrem pudrem i podawaj, gdy są jeszcze ciepłe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: