Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Racuchy wigilijne. Najlepszy deser na Boże Narodzenie

12

Racuchy mogą być dobrą alternatywą dla świątecznych słodkości. W niektórych domach podaje się je na wigilijny stół, jako jedną z dwunastu potraw. Są miękkie, słodkie i rozpływające się w ustach. Wypróbuj!

Racuchy wigilijne. Najlepszy deser na Boże Narodzenie
Racuchy na Boże Narodzenie. (Wikimedia Commons)

Rauchy wigilijne są postne, ale wciąż pyszne i słodkie. To miękkie drożdżowe ciasto można przyrządzić z dowolnym aromatem, nadając mu tym samym wyjątkowy smak. Jeśli jesteś fanem racuchów z jabłkami, możesz minimalnie zmodyfikować przepis i dodać do racuszków plastry jabłka.

Racuchy wigilijne. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli (1/4 łyżeczki)
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: aromat waniliowy, cytrynowy lub migdałowy i 2 jabłka do usmażenia na nadzienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
  • do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą
  • ciepłą wodę wlej do kubka, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
  • zrób wgłębienie w mące, wsyp cukier, wlej oliwę lub olej, a następnie dodaj stopniowo wodę z drożdżami
  • mieszać składniki drewnianą łyżką. Można w tym momencie dodać ulubiony
  • ciasto wyrób drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę
  • jeśli chcesz przyrządzić racuchy z jabłkami, w tym momencie możesz jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry. Można także oprószyć je cukrem pudrem i cynamonem
  • stolnicę oprósz cienką warstwą mąki
  • naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na stolnicy zachowując odstępy
  • w środek ciasta wkładaj plastry jabłek
  • pozostaw do podrośnięcia na około 15 minut
  • po tym czasie można już zacząć smażyć racuchy
  • na głębokiej patelni wlej olej na wysokość około 3 - 4 cm
  • wkładaj do niego porcje ciasta, smaż po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor
  • po usmażeniu racuchy odkładaj na papierowe ręczniki
  • posypać cukrem pudrem i podawaj, gdy są jeszcze ciepłe.
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Na niebie zadzieją się cuda. Ekspert zapowiada
Rosjanie giną na wojnie. Podali dane. Jeden obwód zdecydowanym liderem
Zaraźliwa choroba powraca. W USA zmarło dziecko
To nie zdarza się często. Prawosławni i katolicy będą świętować wspólnie
Papież Franciszek abdykuje? Biograf podaje "jedyne okoliczności"
Najnowszy ranking WTA. Iga Świątek wciąż traci do Sabalenki
Nowy sondaż CBS News. Amerykanie ocenili Donalda Trumpa
Nocna akcja ratunkowa w Tatrach. Słowacy ratowali polskich wspinaczy
Nowi liderzy Europy. Wskazano dwa kraje
"Rosjanie przygotowują ludzi na koniec wojny". To pokazują teraz w telewizji
Kiedy zmiana czasu z zimowego na letni? Zapamiętaj tę datę
Stanowczy głos z Australii. Zamierza naciskać na Donalda Trumpa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić