Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Racuchy wigilijne. Najlepszy deser na Boże Narodzenie

12

Racuchy mogą być dobrą alternatywą dla świątecznych słodkości. W niektórych domach podaje się je na wigilijny stół, jako jedną z dwunastu potraw. Są miękkie, słodkie i rozpływające się w ustach. Wypróbuj!

Racuchy wigilijne. Najlepszy deser na Boże Narodzenie
Racuchy na Boże Narodzenie. (Wikimedia Commons)

Rauchy wigilijne są postne, ale wciąż pyszne i słodkie. To miękkie drożdżowe ciasto można przyrządzić z dowolnym aromatem, nadając mu tym samym wyjątkowy smak. Jeśli jesteś fanem racuchów z jabłkami, możesz minimalnie zmodyfikować przepis i dodać do racuszków plastry jabłka.

Racuchy wigilijne. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli (1/4 łyżeczki)
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: aromat waniliowy, cytrynowy lub migdałowy i 2 jabłka do usmażenia na nadzienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
  • do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą
  • ciepłą wodę wlej do kubka, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
  • zrób wgłębienie w mące, wsyp cukier, wlej oliwę lub olej, a następnie dodaj stopniowo wodę z drożdżami
  • mieszać składniki drewnianą łyżką. Można w tym momencie dodać ulubiony
  • ciasto wyrób drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę
  • jeśli chcesz przyrządzić racuchy z jabłkami, w tym momencie możesz jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry. Można także oprószyć je cukrem pudrem i cynamonem
  • stolnicę oprósz cienką warstwą mąki
  • naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na stolnicy zachowując odstępy
  • w środek ciasta wkładaj plastry jabłek
  • pozostaw do podrośnięcia na około 15 minut
  • po tym czasie można już zacząć smażyć racuchy
  • na głębokiej patelni wlej olej na wysokość około 3 - 4 cm
  • wkładaj do niego porcje ciasta, smaż po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor
  • po usmażeniu racuchy odkładaj na papierowe ręczniki
  • posypać cukrem pudrem i podawaj, gdy są jeszcze ciepłe.
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Ksiądz do niewierzących. W takiej sytuacji nie zgodzi się na pogrzeb
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić