Karp gotowy do podania? Nie wyrzucaj resztek! Głowa, ogon, kręgosłup stanowią doskonałą podstawę do rybnego bulionu. Zupa rybna to jedno z wigilijnych dań, które warto przygotować. Pozytywnie wpłynie na trawienie po świątecznej uczcie.
Zupa rybna z karpia. Składniki:
- głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp
- bulion warzywny
- marchew
- seler
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- żółtko
- 4 łyżki masła
Zupa rybna z karpia. Wykonanie:
- Usuń z głowy karpia oczy i skrzela
- Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka, zalej 2 litrami bulionu
- Gotuj ok. 50 minut na małym ogniu
- Po tym czasie wyjmij głowę i obierz z niej kawałki mięsa, mięso oddziel od zupy
- Marchew i seler zetrzyj na tarce, podsmaż na maśle, dodaj mąkę, wymieszaj
- Do warzyw dodaj śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, wymieszaj
- Warzywa i mięso z ryby dodaj do wywaru
Zobacz także: Wigilijne specjały Polski. Gospodyni domowa zdradza sekrety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl