Zbliżająca się końcówka lata to niestety coraz krótsze dni i coraz chłodniej na dworze. Nie ma jednak co ukrywać - to jedna z najsmaczniejszych pór roku. To właśnie wtedy zajadamy się doskonałymi przetworami.
A te z cukinii to prawdziwy smakołyk. W dodatku mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, co w chłodniejszych okresach jest szczególnie ważne. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten.
Cukinia w słoikach. Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2-3 kawałki korzenia chrzanu
- pęczek kopru z baldaszkami
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli (niejodowana do przetworów lub kłodawska)
- kilka kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego i gorczycy
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Cukinia w słoikach. Wykonanie:
- Porządnie umyj cukinię i odetnij końcówki.
- Młode cukinie możesz pokroić w plasterki, a z większych wytnij nasionka i pokrój w podłużne kawałki.
- Umyj koper i podziel na mniejsze fragmenty, potnij gałązki na krótsze.
- Obierz chrzan i pokrój na drobniejsze kawałki.
- Wlej wodę do garnka, dodaj sól i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia.
- Możesz podgrzać, by przyspieszyć proces.
- Na dna słoików wykładaj ziarna pieprzu, gorczycę, kawałki chrzanu i gałązki kopru.
- Ciasno układaj fragmenty cukinii w słoikach, ale pamiętaj, aby jej nie ugniatać.
- Na wierzch słoików ułóż plasterki obranego czosnku i koper.
- Zalej cukinie ciepłą zalewą i mocno zakręć słoiki.
- Ustaw słoiki w ciepłym miejscu, możesz podstawić pod nie talerzyki, ponieważ podczas kiszenia będzie wypływał sok.
- Cukinie będą gotowe po 2 tygodniach.
- Przechowuj je przez zimę w spiżarni lub piwnicy.
Smacznego!