Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Rewelacyjne przetwory na zimę. Cukinia w słoikach

1

Połowa sierpnia za pasem, a to oznacza tylko jedno - czas powoli zacząć myśleć o jesieni i zimie. A co się doskonale sprawdza w tych porach roku już od czasów naszych mam i babć? Rzecz jasna przetwory! Jeśli jednak dość masz ogórków, papryki czy pomidorów, przedstawiamy Ci przepis, w którym się zakochasz. Cukinia w słoikach to prawdziwe niebo w gębie!

Rewelacyjne przetwory na zimę. Cukinia w słoikach
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Zbliżająca się końcówka lata to niestety coraz krótsze dni i coraz chłodniej na dworze. Nie ma jednak co ukrywać - to jedna z najsmaczniejszych pór roku. To właśnie wtedy zajadamy się doskonałymi przetworami.

A te z cukinii to prawdziwy smakołyk. W dodatku mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, co w chłodniejszych okresach jest szczególnie ważne. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten.

Cukinia w słoikach. Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2-3 kawałki korzenia chrzanu
  • pęczek kopru z baldaszkami
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli (niejodowana do przetworów lub kłodawska)
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego i gorczycy

Cukinia w słoikach. Wykonanie:

  • Porządnie umyj cukinię i odetnij końcówki.
  • Młode cukinie możesz pokroić w plasterki, a z większych wytnij nasionka i pokrój w podłużne kawałki.
  • Umyj koper i podziel na mniejsze fragmenty, potnij gałązki na krótsze.
  • Obierz chrzan i pokrój na drobniejsze kawałki.
  • Wlej wodę do garnka, dodaj sól i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia.
  • Możesz podgrzać, by przyspieszyć proces.
  • Na dna słoików wykładaj ziarna pieprzu, gorczycę, kawałki chrzanu i gałązki kopru.
  • Ciasno układaj fragmenty cukinii w słoikach, ale pamiętaj, aby jej nie ugniatać.
  • Na wierzch słoików ułóż plasterki obranego czosnku i koper.
  • Zalej cukinie ciepłą zalewą i mocno zakręć słoiki.
  • Ustaw słoiki w ciepłym miejscu, możesz podstawić pod nie talerzyki, ponieważ podczas kiszenia będzie wypływał sok.
  • Cukinie będą gotowe po 2 tygodniach.
  • Przechowuj je przez zimę w spiżarni lub piwnicy.

Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić