Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Robert De Niro i jego sposób na kurczaka. Spróbuj i zapomnij o suchym mięsie

1

Roberta De Niro nie trzeba nikomu przedstawiać. Aktor jest marką sam w sobie i każdy film sygnowany jego nazwiskiem zdobywa uznanie wśród krytyków. Z kolei jego przepisy mogą zyskać uznanie wśród krytyków, ale kulinarnych. Bo choć De Niro nie gotuje na co dzień, to ma wysokie wymagania wobec serwowanych potraw.

Robert De Niro i jego sposób na kurczaka. Spróbuj i zapomnij o suchym mięsie
Aktor ma swój sposób na to, żeby kurczak był miękki i soczysty (Pexels, Wikimedia Commons)

O tym, że kuchnia ma dla Roberta De Niro znaczenie, można się przekonać w sieci prowadzonych przez niego hoteli Nobu. Szefem kuchni hotelowych restauracji jest Andrew Carmellinim. I to razem z nim De Niro opracował recepturę na idealnego grillowanego kurczaka.

Grillowanego kurczaka możemy kupić w niektórych supermarketach, które przyrządzają je na bieżąco. Kiedyś były bardzo popularną odmianą street foodu, jednak z czasem został wyparty przez kebab. Ale tylko przygotowując go w domu mamy gwarancję świeżości składników i odpowiednich przypraw - takich, jakie lubimy.

Aby kurczak wyszedł soczysty i miękki, należy włożyć go na dłuższą chwilę do marynaty - najlepiej na całą noc. Wówczas wyjdzie nieprawdopodobnie aromatyczny i kruchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sałatka grecka. Pomysł na szybką i lekką kolację

Grillowany kurczak wg Roberta De Niro - składniki:

  • kurczak (najlepiej z ekologicznej hodowli),
  • ćwierć szklanki posiekanego czosnku,
  • pół szklanki octu ryżowego lub białego wina,
  • ćwierć szklanki wody,
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
  • ćwierć szklanki oleju z pestek winogron,
  • przyprawy: 2 łyżki suszonego oregano, 2 łyżki suszonego rozmarynu, łyżka płatków czerwonej papryki, łyżka grubo zmielonego pieprzu,
  • pokrojona w plastry cytryna,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżka cukru.

Grillowany kurczak wg Roberta De Niro - sposób przyrządzenia:

  • Do miski wlewamy mokre produkty: ocet ryżowy lub białe wino, wodę, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Miksturę dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy do płynów wszystkie przyprawy - czosnek, suszone oregano, rozmaryn, płatki czerwonej papryki, pieprz, sól, cukier i cytrynę.
  • Marynatę mieszamy, po czym starannie nacieramy nią kurczaka, aby każda partia mięsa była dokładnie pokryta. Zamarynowane mięso przekładamy do lodówki na całą noc.
  • Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na ruszt i grillujemy lub umieszczamy na stojaku do pieczenia drobiu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Warto wówczas co 20 minut dodatkowo podlewać mięso sosem wyciekającym na podstawkę

i gotowe! Tak przyrządzony kurczak najlepiej będzie smakował w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret lub świeżego pieczywa.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić