O tym, że kuchnia ma dla Roberta De Niro znaczenie, można się przekonać w sieci prowadzonych przez niego hoteli Nobu. Szefem kuchni hotelowych restauracji jest Andrew Carmellinim. I to razem z nim De Niro opracował recepturę na idealnego grillowanego kurczaka.
Grillowanego kurczaka możemy kupić w niektórych supermarketach, które przyrządzają je na bieżąco. Kiedyś były bardzo popularną odmianą street foodu, jednak z czasem został wyparty przez kebab. Ale tylko przygotowując go w domu mamy gwarancję świeżości składników i odpowiednich przypraw - takich, jakie lubimy.
Aby kurczak wyszedł soczysty i miękki, należy włożyć go na dłuższą chwilę do marynaty - najlepiej na całą noc. Wówczas wyjdzie nieprawdopodobnie aromatyczny i kruchy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany kurczak wg Roberta De Niro - składniki:
- kurczak (najlepiej z ekologicznej hodowli),
- ćwierć szklanki posiekanego czosnku,
- pół szklanki octu ryżowego lub białego wina,
- ćwierć szklanki wody,
- ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
- ćwierć szklanki oleju z pestek winogron,
- przyprawy: 2 łyżki suszonego oregano, 2 łyżki suszonego rozmarynu, łyżka płatków czerwonej papryki, łyżka grubo zmielonego pieprzu,
- pokrojona w plastry cytryna,
- 2 łyżki soli,
- łyżka cukru.
Grillowany kurczak wg Roberta De Niro - sposób przyrządzenia:
- Do miski wlewamy mokre produkty: ocet ryżowy lub białe wino, wodę, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Miksturę dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy do płynów wszystkie przyprawy - czosnek, suszone oregano, rozmaryn, płatki czerwonej papryki, pieprz, sól, cukier i cytrynę.
- Marynatę mieszamy, po czym starannie nacieramy nią kurczaka, aby każda partia mięsa była dokładnie pokryta. Zamarynowane mięso przekładamy do lodówki na całą noc.
- Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na ruszt i grillujemy lub umieszczamy na stojaku do pieczenia drobiu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Warto wówczas co 20 minut dodatkowo podlewać mięso sosem wyciekającym na podstawkę
i gotowe! Tak przyrządzony kurczak najlepiej będzie smakował w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret lub świeżego pieczywa.