Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Robię jedną rzecz, zanim wstawię karkówkę do piekarnika. Wychodzi przepyszna

4

Pieczenie karkówki w całości to sztuka, która wymaga odrobiny wiedzy i umiejętności. Sprawdź, jak przygotować idealną karkówkę z piekarnika. Przedstawiamy trik, który sprawi, że będzie miękka i soczysta.

Robię jedną rzecz, zanim wstawię karkówkę do piekarnika. Wychodzi przepyszna
Jak upiec karkówkę w całości? (Adobe Stock)

Zanim rozpoczniesz kulinarną przygodę z pieczeniem karkówki, kluczowym elementem jest dobór odpowiedniego kawałka mięsa. Tłuszcz, który pokrywa mięso, powinien mieć biały odcień – intensywnie żółty tłuszcz może świadczyć o starszym mięsie, co nie jest pożądane w przypadku pieczenia.

Najlepszym wyborem będzie kawałek o wadze około dwóch kilogramów. Kawałek tej wielkości łatwo upiec, a ponadto będziemy mieść pewność, że wnętrze karkówki będzie soczyste. Pamiętaj, że im większy kawałek wybierzesz, tym czas pieczenia będzie dłuższy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Jak zamarynować karkówkę?

Do przygotowania marynaty potrzebujesz świeżego czosnku, ziół takich jak tymianek i majeranek, oraz przypraw jak pieprz i suszona papryka. Do wzbogacenia smaku użyj takich dodatków: oliwy z oliwek, soku z pomarańczy lub cytryny, a także musztardy i miodu.

Jak zrobić marynatę do karkówki? Połącz wszystkie składniki w misce, dobrze mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj kawałek karkówki, zwracając uwagę, by każdy fragment mięsa został równomiernie pokryty. Zamarynuj karkówkę w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby mięso mogło wchłonąć pełnię smaków i aromatów.

Jak upiec karkówkę w całości?

Pieczenie karkówki należy rozpocząć od właściwego przygotowania mięsa po marynowaniu. Kluczem jest obsmażenie go na gorącym tłuszczu – najlepiej użyć smalcu, który "zamknie" mięso, tym samym zatrzymując wszystkie soki wewnątrz. Następnie przekładamy karkówkę do rękawa lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Alternatywnie karkówkę można piec w żeliwnej brytfannie.

Metod pieczenia jest kilka, ale jedną z najbardziej popularnych jest pieczenie w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia wynosi zazwyczaj około godziny na każdy kilogram mięsa.

Z czym podawać karkówkę?

Na pewno zastanawiasz się, jakie dodatki najlepiej komponują się z pieczoną karkówką? Klasyka gatunku to ziemniaki – pieczone lub tłuczone, które idealnie wchłaniają smaki wydobywane z mięsa podczas pieczenia. Świetnie sprawdzi się także kasza.

Z mięsem świetnie komponują się świeże warzywa i surówki. Karkówka smakuje wyśmienicie w towarzystwie kapusty kiszonej, która dodaje nieco ostrości i kontrastuje z delikatnym smakiem mięsa.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić