Wielkanoc kojarzy nam się nie tylko z doświadczeniem religijnym oraz spotkaniami z bliskimi, ale także pysznym jedzeniem. Jednak nawet jeśli zasiadamy do świątecznego śniadania raz do roku, z czasem podawane wówczas tradycyjne potrawy mogą spowszednieć. Dlatego warto upichcić coś mniej standardowego.
Przeczytaj także: Hit Wielkanocy. Chrupiące jajko faszerowane
Przepis na roladki z szynki – potrzebne składniki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- połówka cytryny
- trzy łyżki majonezu
- dwie kostki twarogu wiejskiego tłustego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 6-8 plastrów szynki gotowanej
Przeczytaj także: To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
Przepis na roladki z szynki – sposób przygotowania
- Umieść twaróg w misce i rozrób go przy użyciu widelca. Następnie dodaj majonez, a całość dokładnie wymieszaj.
- Umyj i drobno posiekaj koperek oraz szczypiorek. Dodaj je do twarogu z majonezem, zamieszaj zawartość miski, jednocześnie przyprawiając solą i pieprzem.
- Wstaw miskę ze składnikami do lodówki, wcześniej skraplając sokiem z połówki cytryny. W międzyczasie zacznij kroić cienkie plastry szynki.
- Po około 30-45 minutach wyjmij masę z lodówki i nałóż do ukrojonych wcześniej plasterków. Zawiń je, a żeby zachować kształt, przebij wykałaczką.
Przeczytaj także: Sezon na kalafiora. Zdrowa zupa od Magdy Gessler
Gotową potrawę należy przechowywać w lodówce. Roladki z szynki można podawać w otoczeniu warzyw, a dla ozdoby nabić na wykałaczkę oliwkę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.