Niewiele gospodyń domowych wie, że do rosołu można dodać kawałek świeżego imbiru. Dzięki temu tradycyjny rosół nabierze ciekawszego smaku, będzie bardziej rozgrzewający, lekko pikantny, a jednocześnie świeżo cytrynowy. Warto dodawać imbir do różnych potraw, gdyż zawiera on wiele cennych właściwości o działaniu leczniczym.
Przepis na rosół z imbirem. Potrzebne składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 szponder wołowy
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 seler z nacią
- 1 cebula
- 1 por
- kawałek świeżego imbiru
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- gałązka lubczyku
Przepis na rosół z imbirem. Sposób przygotowania:
- mięso dokładnie oczyść i włóż do garnka, zalej wodą ok. 2,5 litra i gotuj przez jakiś czas
- w międzyczasie zbieraj szumowinę
- obierz marchew, pietruszkę, seler, pora i cebulę i podsmaż na suchej patelni do zrumienienia
- warzywa wrzuć do mięsa, następnie dodaj liście selera, ziele angielskie, liście laurowe i obrany imbir
- gotuj wszystko przez kolejne ok. 2 godz na małym ogniu bez przykrywki, pod koniec dopraw rosół solą, pieprzem i dodaj lubczyk
- rosół podawaj z makaronem, możesz także posypać pietruszką
Zobacz także: Tofucznica – jajecznica bez jajek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl