Rosół z makaronem to od lat jedna z ulubionych zup Polaków. Wielu nawet nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. Autorka książek kulinarnych Ania Starmach podzieliła się przepisem na rosół, które serwuje swojej rodzinie w niedzielne popołudnia.
Kilka składników jak np. suszone grzyby i liście kapusty włoskiej mogą być dla niektórych gospodyń nowością. Warto spróbować rosołu ekspertki! Smacznego!
Czytaj także: Pomysł na fit deser. Tiramisu z jogurtem naturalnym
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół wg Ani Starmach. Potrzebne składniki:
- 700 g mięsa wołowego z kością
- 300 g makaronu jajecznego
- 3 l wody
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 2 plasterki suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 gałązka lubczyku
- pół selera
- kawałek pora
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Rosół wg Ani Starmach. Sposób wykonania:
- Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, następnie pozbądź się wody, mięso ponownie przepłucz, zalej świeżą wodą.
- Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, dodaj do garnka, dodaj też przepłukane liście kapusty, suszone grzyby oraz przyprawy.
- Garnek przykryj, pozostawiając małą szparę, gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny.
- Od czasu do czasu (co pół godziny odkąd zupa zacznie się gotować) za pomocą łyżki usuwaj szumowiny (szara piana unosząca się na powierzchni). Tuż przed podaniem ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem.
Czytaj także: Domowy ketchup Maryli Rodowicz - idealny do zapiekanek!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.