Faworki to deser, który kojarzy nam się z kolejną wyjątkową datą w roku. Podawana tradycyjnie w okresie karnawału, swoje apogeum - podobnie jak pączki - mają w Tłusty Czwartek. By jednak nieco urozmaicić tradycję, warto sięgnąć po załączony poniżej przepis. Chrust w formie efektownych róż z owocowym kleksem ożywi nasz stół podczas ostatkowych zabaw.
Róże z chrustu. Potrzebne składniki
- Szklanki maki pszennej
- 4 żółtka
- Łyżka spirytusu (lub ocet 6%
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- ulubiony dżem lub konfitura
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?
Róże z chrustu. Sposób przygotowania
- Przygotuj cztery foremki różnej wielkości (może być cokolwiek, co posłuży do wycięcia z ciasta kółek w różnych rozmiarach, od najmniejszego do największego).
- Przesiej mąkę z cukrem i solą do miski. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, wyrób na gładko ciasto. Gdy będzie jednolite, przełóż je na stolnicę lub blat i przez kwadrans spulchniaj je, uderzając w kulę ciasta wałkiem. To metoda, która odpowiednio "napowietrza" ciasto i sprawia, że po usmażeniu będzie o wiele bardziej kruche.
- Rozwałkuj ciasto na cienko i wycinaj krążki różnej wielkości, podobnie jak w przypadku pierogów.
- Krążki nacinaj, by powstały "płatki". Nakładaj warstwami po cztery - jeden na drugim - od największego do najmniejszego. Następnie ściśnij na środku, by płaty ciasta połączyły się ze sobą.
- Tak przygotowane "róże" smaż z obu stron na mocno rozgrzanym, głębokim oleju, aż osiągną złoty kolor.
- Gotowe odsącz z tłuszczu, przyozdób kleksem konfitur i posyp cukrem pudrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl