Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal

0

Róże z faworków to tegoroczny hit karnawału. Eleganckie kwiatki prezentują się o wiele ładniej od tradycyjnego "chrustu", a do tego można podawać je z ulubioną konfiturą bądź powidłami. Ta słodka przekąska podbije stoły w Tłusty Czwartek.

Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal
Faworki w kształcie róż to hit tegorocznego karnawału (Adobe Stock)

Faworki to deser, który kojarzy nam się z kolejną wyjątkową datą w roku. Podawana tradycyjnie w okresie karnawału, swoje apogeum - podobnie jak pączki - mają w Tłusty Czwartek. By jednak nieco urozmaicić tradycję, warto sięgnąć po załączony poniżej przepis. Chrust w formie efektownych róż z owocowym kleksem ożywi nasz stół podczas ostatkowych zabaw.

Róże z chrustu. Potrzebne składniki

  • Szklanki maki pszennej
  • 4 żółtka
  • Łyżka spirytusu (lub ocet 6%
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ulubiony dżem lub konfitura

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?

Róże z chrustu. Sposób przygotowania

  • Przygotuj cztery foremki różnej wielkości (może być cokolwiek, co posłuży do wycięcia z ciasta kółek w różnych rozmiarach, od najmniejszego do największego).
  • Przesiej mąkę z cukrem i solą do miski. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, wyrób na gładko ciasto. Gdy będzie jednolite, przełóż je na stolnicę lub blat i przez kwadrans spulchniaj je, uderzając w kulę ciasta wałkiem. To metoda, która odpowiednio "napowietrza" ciasto i sprawia, że po usmażeniu będzie o wiele bardziej kruche.
  • Rozwałkuj ciasto na cienko i wycinaj krążki różnej wielkości, podobnie jak w przypadku pierogów.
  • Krążki nacinaj, by powstały "płatki". Nakładaj warstwami po cztery - jeden na drugim - od największego do najmniejszego. Następnie ściśnij na środku, by płaty ciasta połączyły się ze sobą.
  • Tak przygotowane "róże" smaż z obu stron na mocno rozgrzanym, głębokim oleju, aż osiągną złoty kolor.
  • Gotowe odsącz z tłuszczu, przyozdób kleksem konfitur i posyp cukrem pudrem.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić