Krem z dyni to bardzo zdrowy posiłek. Dynia jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Nawet po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Dynia z dodatkiem odpowiednich przypraw dobrze rozgrzewa, kiedy za oknami panuje jesienna plucha.
Krem z dyni. Potrzebne składniki:
- 600 ml bulionu
- 1 kg dyni
- 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta papryki ostrej w proszku
- uprażone pestki dyni
Krem z dyni. Sposób przygotowania:
- piekarnik rozgrzej do 200°C., blachę wyłóż papierem do pieczenia
- dynię umyj, pokrój na części, usuń nasiona i oczyść
- kawałki dyni skrop olejem, rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut.
- dynię przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj
- dodaj imbir i śmietankę, a następnie zmiksuj blenderem
- dopraw solą i pieprzem
- zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni i grzankami.
Zobacz także: Sałatka z sosem tysiąca wysp, kurczakiem i kolorowymi warzywami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl