Zupa z dyni z przepisu Karola Okrasy różni się od tradycyjnej wersji. Wszystko za sprawą wędzonego twarogu. Dzięki niemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa z dyni. Potrzebne składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 1 nieduża dynia, najlepiej hokkaido
- 1 mała cebula
- pół małego selera
- 2 większe ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 150-200 g twarogu wędzonego
- 1 łyżka masła (można pominąć)
- 2-3 plasterki świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Zupa z dyni. Sposób wykonania
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
- Seler i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Imbir obierz i rozetrzyj w moździerzu, wraz z kolendrą i kminem rzymskim.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i zeszklij na cebulę.
- Dodaj czosnek, a po chwili seler i ziemniaki.
- Podsmaż w międzyczasie, dodając masło.
- Dynię wyczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Wszystko wrzuć do pozostałych składników - wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, przyprawami z moździerza, pieprzem cayenne i odrobiną soli oraz pieprzu czarnego.
- Przesmaż i zalej bulionem.
- Gotuj przez około 15-20 minut.
- Wszystko razem zblenduj.
- Podawaj z wędzonym twarogiem i grzankami.
I gotowe. Smacznego!
Zobacz także: Smacznego: Przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: